piątek, 22 marca 2013

Muffiny pomarańczowe


Przepis na 12 babeczek:

2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki  cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego lub trochę aromatu do ciast

1 pomarańcza
1 niepełna szklanka mleka
80-90 g oleju lub roztopione masło ( tak do 1/3 szklanki )
2 jajka

foremki do muffinek metalowe, silikonowe lub papierowe 'papilotki' (jeśli używamy samych papierowych foremek - trzeba wziąć podwójnie - w pojedynczych nam się rozpłyną )

Pomarańczę dokładnie wyszorować, osuszyć i otrzeć z niej skórkę na drobnej tarce. Z owocu wycisnąć sok, wlać do szklanki i uzupełnić mlekiem, aby była w sumie szklanka płynu.
Wsypujemy do miski suche składniki (mąka, cukier, proszek, cukier waniliowy) a potem dodajemy mokre (olej lub masło, jajka, mleko z sokiem i otartą skórkę z pomarańczy).
Mieszamy szybko łyżką (można mikserem).
Napełniamy foremki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok.25 minut.
Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy muffiny gotowe.
Można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową - według uznania.
Babeczki doskonale smakują z dobrą kawą lub herbatą. Smacznego! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za każde dobre słowo :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...